Türk – İslam Dünyasında Göç ve Göç Yönetimi
Kolektif
Bilimsel nitelikli Kitaplar
Göç siyasal, yönetimsel, ekonomik ve toplumsal boyutları ile insan yaşamının tamamını kapsayan başlı başına bir toplumsallaşma modelidir. Dahası göç, mekânsal değişimi yansıtsa bile dün, bugün ve gelecek ilişkisini inşa eden bir faktördür.
» Türk – İslam Dünyasında Göç ve Göç Yönetimi Kitap Özeti ve Kısa Açıklaması
Türkiye’nin kendi tarihsel birikimine baktığımızda, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanları içine alan bir coğrafyada Osmanlı Devleti’nin başından sonuna kadar göçle iç içe yaşadığını görüyoruz. Göçle yoğun bir tecrübesi olan Türkiye’nin son birkaç yılda karşılaştığı mülteci akımlarını tarihindeki en büyük göç dalgalarıyla karşılaştırmak da mümkündür.
Göç olgusu karşısında politika kurumundan toplumun beklentisi güvenlik riskini en aza indirme ve potansiyel getirilerini elde etme ekseninde çaba sarf etmesidir. Sadece insanoğluın temel hakları göz ardı edilerek yürütülen göç politikasının, ister güvenlik ister zenginlik yönelimli olsun, uzun solukta başarılı olamayacağı kesindir. İnsan hakları gözetilmeden sağlanacak güvenlik ve zenginlik ortamı, mevcut refah seviyesinin gerisine düşülmesine niçin olacak dinamikleri içinde taşıyacaktır.
Bu kitap Hz. Peygamberin hicretinden, kriz sonrasında Suriye nüfusunun yaklaşık yarısının birçok ülkeye göçmek zorunda kalmasına değin bir dönemi kapsıyor. Kitap, ilgili dörutubet ve uygarlık havzası dâhilinde Müslümanların göç ve göç yönetimi mevzusunda anlayış, uygulama ve deneyimlerine ilişik örnek vaka analizlerinden ibarettir. Kitapta yer edinen her bir çalışma, İslam dünyasının varlıklı kültürel birikimine olduğu kadar, yönetsel tecrübesinin kaydedildiği arşiv kaynaklarına da dayanmaktadır.
0 yorum