Hermes Trismegistos’un Gizemi
Florian Ebeling
Omega
Hermes-Thot, Hanok, İdris, Hızır-İlyas… Antik Yunanistan’da Hermes. Sonrasında Hermes Trismegistos. Üç kere büyük, sırlı, bilge bir insan-tanrı.
» Hermes Trismegistos’un Gizemi Kitap Özeti ve Kısa Açıklaması
Hermes Trismegistos, “üç kere büyük Hermes” felsefe tarihinin en esrarengiz simalarından biridir. Bu gizemli Mısırlı, antikçağdan beri bir takım mistik ve büyülü metnin yazarı olarak tanınıyor. Adı geçen metinler içinde teolojik-felsefi mevzulara ilişik eğitici mevzuşmalar ve mistik görüşlerini bildirdiği yazılar, astronomiyle ilgili makaleler, simyasal ilaç terkipleri ve büyülü ayin düzenleri üzerine öngörüler yer alıyor. İddialara göre, evrenin sırrını bilen ve insanlara öğreten bu bilgenin yazdıkları zaman içinde kaybedilmiş ve günümüze kadar ulaşmamış.
Rönesans felsefecileri Hermes Trismegistos’u felsefenin kurucusu ve dinin eski orijinal halinin taşıyıcısı, Masonlar ise onu içsel ataları olarak kabul etmişlerdir. Rönesans’ın aydınlığında filizlenen entelektüeller kurumsallaşmış dinin dogmatizmine karşı onun adıyla savaşmışlardır. Aydınlanmayı var eden içsel rüzgâr onun adına yazılıdır. Günümüzde dahi Ezoterizm’in ana figürlerinden biri olarak kabul görmektedir.
Florian Ebeling, Corpus Hermeticus üzerine hazırladığı bu başarılı derlemesinde Hermes hakkında yazılmış metinlerden hareketle başlangıcından antikçağa, oradan Rönesans’a uzanan dörutubet içindeki Hermetik yazının bilimsel, tutarlı bir tarihçesini ortaya çıkarıyor.
Bu gizemli bilgenin uzun entelektüel tarihimiz üzerindeki tesirini idrak etmek isteyenler için eşsiz bir çalışma.
0 yorum